Beenham met zweedse honingmosterd

Honingmosterd uit Zweden

Waar Abraham de mosterd vandaan haalt? Geen idee. De kerstman haalt de ‘senap’, oftewel mosterd uit Zweden. Het geel-bruine goedje heeft immers een rijke traditie, zeker rond de Kerst. De meeste mensen die Zweden rond de feestdagen hebben beleeft zullen nauwelijk zijn ontkomen aan de beroemde ‘Julskinka’; de Kerstham met een ovengebakken korst van honingmosterd. Een smaakvolle klassieker op Eerste Kerstdag met die typische Scandinavische combinatie van hartig en zoet.

Vanaf het jaar 42 zijn er recepten voor mosterd bekend. Het waren de oude Romeinen die het zaad meebrachten naar Gallië waarna het door de eeuwen heen uitgroeide tot een Frans fenomeen. Het beroemde Dijon geldt nog steeds als het mosterdcentrum van de wereld. In Scandinavië is de mosterd terecht gekomen rond 860, na de eerste rooftochten van Vikingen in Engeland. Mosterd werd in die tijd vooral gebruikt als conserveringsmiddels voor het inleggen van groenten.

Logo Loos-Senap

De Zweedse liefde voor zoetwaren is algemeen bekend en het is geen toeval dat zoete smaken een rol spelen in de dagelijkse keuken. Daar waar de eerder genoemde Franse Dijonmosterd een scherpe azijnsmaak heeft, is de Zweedse variant vooral zoet en pittig. Een goed voorbeeld hiervan is de kwaliteitsmosterd van Loos-Senap. Ambachtelijk en kleinschalig bereid volgens een oud familierecept met natuurzuivere weidehoning als hoofdbestanddeel. Tijdens mijn rondreis door Zweden afgelopen zomer kwam ik in Ydre (Ostergotland) terecht en at daar werkelijk het lekkerste broodje beenham ooit. De kracht van het bewuste broodje zat ‘em in de smaak van een (h)eerlijk stukje vlees in combinatie met die zoete, pittige mosterd. Een pot van het smeerbare goud was dan ook gauw gekocht. In gedachte zag ik me al zitten aan de kersttafel; een huisgegrilde beenham met een korst van deze honingmosterd! Om een lang verhaal kort te maken: dat potje heeft de kerst niet gehaald. Tot mijn vreugde is er in Nederland een leverancier van deze delicatesse honingmosterd. Extra bijzonder is dat Swendies alle 5 de smaken kan leveren. De smaken zijn er in Origineel en Extra Sterk, Whisky, Cognac en Sherry. Wie nog geen idee heeft voor het kerstgerecht kan ik beenham met deze honingmosterd van harte aanbevelen. Een feestelijke traktatie die rest van het jaar voortgezet gaat worden met een kaasplankje en een goed glas. Kleine waarschuwing; het is verslavend lekker!